Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Długo pieczony policzek wołowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Długo pieczony policzek wołowy - składniki:
Długo pieczony policzek wołowy - sposób przygotowania: Do brytfanny wkładamy: policzki, marchew (pokrojoną w talarki), cebule (w ćwiartki), pora (w grube paski), ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy winem, aby przykryło wszystkie składniki (można dolać trochę wody). Odstawiamy na 24 godziny. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 80 st. C na 17 godzin. Dzień wcześniej robimy też gratin. Ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki, układamy w brytfance w tzw. łuskę, zalewamy śmietanką (zredukowaną o połowę) wymieszaną z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Pieczemy 2 godziny w 180 st. C. Wyjmujemy naczynie  i obciążamy ziemniaki czymś ciężkim, aby się sprasowały. Gdy wystygną, wycinamy krążki. Robimy purée. Pietruszki kroimy w kostkę, rumienimy z posiekaną szalotką na odrobinie oliwy. Dodajemy masło, śmietankę i mleko. Redukujemy prawie o 1/2. Miksujemy na krem, przecieramy przez sito, doprawiamy. Przygotowujemy warzywa. Kroimy je w kostkę, układamy na blasze, skrapiamy oliwą, mieszamy z czosnkiem, rozmarynem i miodem. Pieczemy 15 minut w 180 st. C. Na talerzu układamy purée, na nim policzek wołowy, polewamy sosem z pieczenia mięsa (lekko zredukowanym). Podajemy z gratin i karmelizowanymi warzywami.