Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Długo pieczony policzek wołowy
Długo pieczony policzek wołowy - składniki:
Długo pieczony policzek wołowy - sposób przygotowania:
Do brytfanny wkładamy: policzki, marchew (pokrojoną w talarki), cebule (w ćwiartki), pora (w grube paski), ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy winem, aby przykryło wszystkie składniki (można dolać trochę wody). Odstawiamy na 24 godziny. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 80 st. C na 17 godzin. Dzień wcześniej robimy też gratin. Ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki, układamy w brytfance w tzw. łuskę, zalewamy śmietanką (zredukowaną o połowę) wymieszaną z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Pieczemy 2 godziny w 180 st. C. Wyjmujemy naczynie i obciążamy ziemniaki czymś ciężkim, aby się sprasowały. Gdy wystygną, wycinamy krążki. Robimy purée. Pietruszki kroimy w kostkę, rumienimy z posiekaną szalotką na odrobinie oliwy. Dodajemy masło, śmietankę i mleko. Redukujemy prawie o 1/2. Miksujemy na krem, przecieramy przez sito, doprawiamy. Przygotowujemy warzywa. Kroimy je w kostkę, układamy na blasze, skrapiamy oliwą, mieszamy z czosnkiem, rozmarynem i miodem. Pieczemy 15 minut w 180 st. C. Na talerzu układamy purée, na nim policzek wołowy, polewamy sosem z pieczenia mięsa (lekko zredukowanym). Podajemy z gratin i karmelizowanymi warzywami.
- 10 policzków wołowych (po 400-450 g)
- 4 marchewki
- 4 cebule
- liście z 1 pora
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 l czerwonego wina
- Gratin:
- 20 ziemniaków
- 330 ml 30% śmietanki
- 6 ząbków czosnku
- sól i pieprz
- Purée z pietruszki:
- 3 pietruszki
- 1 szalotka
- oliwa
- 50 g masła
- 330 g śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- sól i pieprz
- Warzywa:
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka spadziowego miodu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki