Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Najprostszy dżem morelowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Najprostszy dżem morelowy - składniki:
  • 8 szklanek pokrojonych w kostkę moreli
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 6 szklanek cukru
Najprostszy dżem morelowy - sposób przygotowania: W rondlu mieszamy morele z sokiem cytrynowym i cukrem. Zagotowujemy, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny, licząc od czasu, kiedy mieszanina zacznie wrzeć. Mieszamy dość często, aby zapobiec przypaleniu. Gotowym gorącym dżemem napełniamy umyte, wyparzone i osuszone słoiki; pasteryzujemy je przez 10 minut w lekko wrzącej wodzie (albo w piekarniku ustawionym na temperaturę 90 st. C).