Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z fenkułem i suszoną gruszką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z fenkułem i suszoną gruszką - składniki:
Risotto z fenkułem i suszoną gruszką - sposób przygotowania: Gruszkę kroimy na cieniutkie plastry (obraną lub nie - jak kto woli). Na wyłożonej folią aluminiową blasze pieczemy je w temperaturze 90 st. C, aż wyschną. Potrwa to, w zależności od tego, jak dojrzały jest owoc, godzinę lub dłużej. Nie chodzi o to, żeby wysuszyć gruszkę na wiór, tak jak suszone jabłka czy chipsy bananowe, tylko o to, żeby stała się niemal chrupka. Posiekane drobno szalotki lub cebulę szklimy na dwóch łyżkach rozgrzanego masła, dodajemy ryż, mieszamy na średnim ogniu przez dwie minuty, dolewamy wino, a kiedy wyparuje - chochlę wrzącego wywaru. Mieszamy, aż wywar wyparuje niemal całkowicie, dolewamy kolejną, i powtarzamy te czynności przez 15 minut. Jeśli zabraknie wywaru, dolewamy wrzącą wodę. Kosztujemy ryż, żeby ocenić, jak długo jeszcze ma się gotować, i czy czas już dodać posiekany drobno koper włoski. Ugotowanie kopru w ryżu zajmuje dwie minuty. Kiedy ryż będzie gotowy, dodajemy resztę masła, mieszamy, gasimy gaz pod garnkiem i przykrywamy go. Po dwóch minutach wykładamy risotto na talerze. Na wierzch kładziemy plastry gruszki oraz grillowanej kaczki (przepis obok). Przybieramy gałązkami świeżego tymianku.