Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka meksykańska

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka meksykańska - składniki:
  • 50 dag makaronu fusilli (świderki)
  • 1.5 łyżki + 1/3 szklanki oliwy
  • pokrojone na kawałeczki mięso z 1 kurczaka z rożna
  • 4 duże pomidory oczyszczone z nasion i pokrojone w kosteczkę
  • 3 szklanki kukurydzy (z puszki)
  • 3 pokrojone w słupki duże marchewki
  • 1/2 dużej posiekanej cebuli
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z limonki albo cytryny
  • 2 papryczki jalapeno oczyszczone z nasion i posiekane
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 pęczki grubo pokrojonej świeżej kolendry
Sałatka meksykańska - sposób przygotowania: Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz i przełóż do miski. Dodaj 1,5 łyżki oliwy, wymieszaj. Włóż mięso kurczaka, pomidory, kukurydzę, marchewki i cebulę, wymieszaj ponownie. Zrób sos: utrzyj musztardę i sok z limonki. Powoli, stale mieszając, wlewaj oliwę. Dodaj papryczki jalapeno, chili i kumin, polej składniki sałatki, wsyp kolendrę. Mieszaj, aż wszystko ładnie się połączy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możesz wstawić na 30-40 minut do lodówki, aby sałatka się "przegryzła".