Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort orzechowy z masą serowo-gruszkową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort orzechowy z masą serowo-gruszkową - składniki:
Tort orzechowy z masą serowo-gruszkową - sposób przygotowania: Robimy ciasto: rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Rozsypujemy na blasze orzechy, prażymy je 10 minut, studzimy i miksujemy w blenderze. Dwie tortownice o średnicy około 20 cm wyściełamy kółkami wyciętymi z pergaminu. Zmielone orzechy mieszamy z mąką, cukrem oraz masłem pokrojonym w kosteczkę i miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie ciasto. Łączymy je z pianą z białek, rozprowadzamy cienko na spodach tortownic. Pieczemy 20 minut, potem studzimy kilka minut w tortownicach, wreszcie zdejmujemy boki tortownic i wyjmujemy placki spodem do góry. Ściągamy pergamin. Oba placki odstawiamy, aby całkiem wystygły. Robimy masę: gruszki, wanilię i 5 łyżek cukru wkładamy na patelnię, przykrywamy i dusimy 15 minut na małym ogniu. Potem odcedzamy, zachowując powstały syrop  podamy go oddzielnie jako sos do tortu. Studzimy. Mieszamy mascarpone, ricottę i śmietankę z resztą cukru, ubijamy, aż powstanie gładki krem. Dodajemy do niego gruszki i wykładamy na jeden z orzechowych placków. Ostrożnie przykrywamy drugim plackiem, delikatnie dociskając ciasto do kremu. Wierzch tortu możemy oprószyć cukrem pudrem. Podajemy z syropem gruszkowym w oddzielnej miseczce lub w dzbanku.