Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sorbet cytrynowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sorbet cytrynowy - składniki:
  • 8 średnich i 3 duże cytryny
  • 40 dag cukru
Sorbet cytrynowy - sposób przygotowania: Cytryny dokładnie myjemy. Z ośmiu cytryn odkrawamy i zachowujemy wierzchołki, a z drugiej strony ścinamy czubki, aby można było ustawić cytryny pionowo. Wybieramy miąższ, uważając, aby nie przebić dna cytrynowych czarek. Miąższ wkładamy do sitka i wyciskamy z niego sok. Z 1/2 l wody i cukru gotujemy syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Ocieramy skórkę z 3 dużych cytryn i wyciskamy z nich sok (razem z sokiem wyciśniętym poprzednio powinno być 375 ml). Sok i otartą skórkę miksujemy z syropem i wkładamy do zamrażarki. Zanim masa całkowicie zamarznie, wyjmujemy ją kilka razy i miksujemy.W tym czasie zamrażamy też przygotowane cytrynowe czarki. Sorbet wkładamy do wydrążonych cytryn, przykrywamy odkrojonymi wierzchołkami i wkładamy jeszcze na 15 min do zamrażarki. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy.

Informacje o Sorbet cytrynowy

  • Orzeźwij się - przepisy na mrożone herbaty

    Orzeźwij się - przepisy na mrożone herbaty

    Składniki: 3 torebki herbaty Lemon&Lime Twist Ahmad Tea London 1 l wody 100 g cukru 15 łyżek stołowych naturalnego soku z malin sorbet cytrynowy sorbet malinowy kilka kostek lodu Przygotowanie: Wszystkie torebki herbaty Lemon&Lime Twist Ahmad Tea London zalewamy gorącą wodą i

  • Blog tygodnia: Kuchnia Agaty

    Blog tygodnia: Kuchnia Agaty

    ? To włoskie, proste smaki. Świeży makaron z kremowym sosem carbonara, bruschetta z pomidorami, bazylią, intensywną w smaku oliwą, klasyczna pizza z mozzarellą, sorbet cytrynowy... choć może nie wszystko na raz. A na koniec może jakieś rady dla tych, którzy dopiero zaczynają

  • Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał

    Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał

    Przepis na ten sorbet przyda się o każdej porze roku, bo do jego przygotowania potrzebne są tylko cytryny i cukier. Sorbet cytrynowy 8 średnich i 3 duże cytryny 40 dag cukru Cytryny dokładnie umyj, sparz i osusz. Z ośmiu średnich cytryn odkrój (i zachowaj) wierzchołki, a z drugiej strony zetnij