Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto z ricottą z Avenzy (Dolce alla ricotta di Avenza)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto z ricottą z Avenzy (Dolce alla ricotta di Avenza) - składniki:
Ciasto z ricottą z Avenzy (Dolce alla ricotta di Avenza) - sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą i proszkiem. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy stopione masło i skórkę z cytryny. Łączymy z mąką, zagniatając, aż powstanie gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na mniejszy i większy krążek. Dużym wykładamy dno i brzegi formy. Robimy nadzienie. Mieszamy ricottę z orzeszkami, cukrem, rumem i jajkiem, wypełniamy masą formę z ciastem. Przykrywamy małym krążkiem ciasta, sklejamy brzegi. Pieczemy 40 min w 180 st. C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.