Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mufinki bananowo-miodowe
Mufinki bananowo-miodowe - składniki:
Mufinki bananowo-miodowe - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Do dołków formy na mufinki wkładamy papierowe mankieciki. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, orzechy i muesli), w drugiej mokre (jajka, olej, miód i rozgnieciony miąższ z bananów). Następnie łączymy zawartość obu misek w taki sposób, aby składniki się przemieszały, ale ciasto pozostało grudkowate (jeśli będzie zbyt gładkie, po upieczeniu zrobi się gumowate). Jeśli uznamy, że masa jest zbyt zwięzła, wlewamy do niej łyżkę mleka. Ciastem napełniamy - do 3/4 wysokości - dołki formy mufinkowej. Pieczemy 25-30 minut na złoty kolor - wykałaczka wetknięta w ciasto powinna być po wyjęciu sucha. Uwaga: mufinki są najlepsze od razu po upieczeniu, gdy tylko nieco przestygną. Lepiej nie zostawiać ich do następnego dnia.
- (na 12 sztuk)
- 35 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 10 dag brązowego cukru (jasnego)
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag muesli
- 3 lekko ubite jajka
- 120 ml oleju o neutralnym smaku
- 10 dag płynnego miodu
- 3 duże banany
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki