Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czerwony kurczak na ostro

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czerwony kurczak na ostro - składniki:
  • 4 filety z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 i 1/2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Mieszanka przypraw:
  • 3 ząbki czosnku miażdżymy
  • i mieszamy z 1 łyżeczką pieprzu Cayenne
  • 2 łyżeczkami słodkiej papryki w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczką mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczką suszonego oregano
Czerwony kurczak na ostro - sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Obtaczamy w mieszance przypraw (zostawiając czubatą łyżeczkę do przyprawienia sosu) i odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie smażymy kurczaka na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, resztę mieszanki przypraw, kminek i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy razem jeszcze ok. 5 minut. Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje z ryżem.