Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grecki sernik pomarańczowy z plasterkami cytryny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grecki sernik pomarańczowy z plasterkami cytryny - składniki:
Grecki sernik pomarańczowy z plasterkami cytryny - sposób przygotowania: Karmelizowane cytryny: 2 cytryny pokrojone w cienkie plastry, 125 g cukru pudru, 150 ml wodyTortownicę o średnicy 20 cm smarujemy niewielką ilością tłuszczu i wykładamy papierem do pieczenia. Twaróg przecieramy przez gęste sito. Ucieramy, dodając stopniowo żółtka, cukier puder, skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy. Gdy masa będzie zupełnie gładka, ostrożnie dodajemy mielone migdały. Masę przekładamy do tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C i pieczemy ok. 35 minut, aż masa się zetnie. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia na 2-3 godziny. Plasterki cytryn po usunięciu pestek wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gdy woda zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy cytryny na małym ogniu przez 45 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Pod koniec należy uważać, aby cytryny się nie przypaliły. Osączamy je na metalowej kratce. Zimny sernik ostrożnie wyjmyjemy z tortownicy, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z jogurtem (najlepiej greckim lub bałkańskim).
Szybki sernik z sekretnym składnikiem