Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dashi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dashi - składniki:
  • płat (kwadrat o boku 10-12 cm) glonów kombu
  • 1.5 l zimnej wody
  • 1/2 szklanki suszonych płatków bonito
Dashi - sposób przygotowania: Oczyszczony płat (kwadrat o boku 10-12 cm) glonów kombu kroimy w centymetrowe paski. Zalewamy 1,5 l zimnej wody, zagotowujemy na średnim ogniu. Cedzimy, zagotowujemy. Dodajemy 1/2 szklanki suszonych płatków bonito, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3-4 minuty. Cedzimy, studzimy, zamrażamy. Rada: Dashi jest bazą do zup japońskich (np. miso). Wchodzi w skład omletu tamago, potraw rybnych i z owocami morza oraz dań z makaronów udon i soba.

Informacje o Dashi

  • Dynia egzotycznie - czyli co zamiast zupy krem? Najlepsze przepisy z różnych stron świata

    Dynia egzotycznie - czyli co zamiast zupy krem? Najlepsze przepisy z różnych stron świata

    można dodać odrobinę oleju kokosowego dla smaku). Gotujemy około 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez. Posypujemy orzechami. Po japońsku - kabocha gotowana w dashi Kabocha nazywana jest japońską dynią ze względu na jej ogromną popularność na wyspach leżących na zachodnim Pacyfiku. Jest dość mała, o

  • Menu dnia po azjatycku

    Menu dnia po azjatycku

    : 150 ml sake 150 ml sosu sojowego 900 ml wody 900 ml wywaru rybnego 25 g granulowanego bulionu dashi 1 łyżka cukru szczypta soli Tempura 400 ml lodowatej wody 1 duże jajko 20 dag mąki ryżowej Przygotuj zupę: do szerokiego naczynia wlej sake, doprowadź do wrzenia i dodaj pozostałe składniki

  • Tempura

    1 szklanka dashi, 1/3 szklanki sosu sojowego, 1/3 szklanki mirin, biała rzodkiew daikon Składniki sosu wymieszać, obok podać utartą drobniutko rzodkiew, którą miesza się z sosem. W zimnym sosie podanym w osobnych miseczkach maczać gorącą tempurę. Składników należy szukać w

  • Sezonowe dania na lato

    Sezonowe dania na lato

    . Mamy, więc yakitori (smażony kurczak) albo tacoyaki (ośmiornica smażona w cieście). Okonomomiyaki znaczy "smaż, co lubisz", a w praktyce przepis można modyfikować według preferencji tak, jak pizzę.   Okonomiyaki 1 szklanka mąki 5 g proszku do pieczenia 1,5 szklanki bulionu dashi

  • Japońskie smaki - nowości marki OYAKATA od czerwca 2016 na rynku

    Japońskie smaki - nowości marki OYAKATA od czerwca 2016 na rynku

    ; najważniejsze odmiany RAMEN to: Shio (kurczak, Tonkotsu (wieprzowina), Shoyu (sos sojowy), Miso (pasta sojowa). Zupa RAMEN składa się z dwóch składników bulionu tzw. dashi i esencji tzw. tare. Bulion może być oparty na wielu składnikach: drobiu, wołowinie, wieprzowinie, płatkach suszonego tuńczyka bonito

  • Orient express

    Orient express

    najpopularniejszy japoński makaron. Grube nitki makaronu otrzymuje się z mąki pszennej. Udon może mieć okrągły lub płaski kształt. Podobnie jak sobę, serwuje się go na zimno z dodatkami lub na ciepło z bulionem. Popularnym daniem jest 'kake udon', czyli udon w bulionie kakejiru wykonanym z dashi, sosu sojowego oraz

  • Kuchnia świata: Młode ziemniaki

    DASHI

  • Umami. Tajemniczy piąty smak

    Umami. Tajemniczy piąty smak

    . Jej sekret odkrył chemik Kikunae Ikeda, badając po wielekroć wodorosty kombu, niezbędny składnik tradycyjnego japońskiego wywaru dashi, używanego m.in. do zupy miso. Sącząc rodzimy bulion, Ikeda odkrył, że intensywne, smakowite jedzenie ma wysoki poziom pewnego aminokwasu