Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Królik duszony w piwie wiśniowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Królik duszony w piwie wiśniowym - składniki:
Królik duszony w piwie wiśniowym - sposób przygotowania: Kawałki królika posypujemy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy kawałki mięsa na rumiano. Dodajemy cebulę i smażymy chwilę. Posypujemy mąką i dalej smażymy, uważając, by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewamy kriek. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż królik będzie miękki, co będzie trwało jakąś godzinę. Pod koniec duszenia dodajemy wiśnie i dusimy jeszcze kwadrans. Jeśli wiśnie puszczą dużo soku, gotujemy jeszcze chwilę na dużym ogniu, bez przykrycia. Próbujemy - jeżeli sos jest za kwaśny, doprawiamy go galaretką porzeczkową.