Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Faworki czekoladowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Faworki czekoladowe - składniki:
Faworki czekoladowe - sposób przygotowania: Łączymy wszystkie składniki ciasta (jedno żółtko pozostawiamy) i wyrabiamy przez kilkanaście minut. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, by ciasto odpoczęło. W tym czasie robimy nadzienie czekoladowe: mieszamy wszystkie składniki, ale jak najkrócej - tylko tyle, ile to konieczne. Przygotowujemy relish. Maliny rozgniatamy, ale nie miksujemy. Dodajemy syrop, likier i miętę. Schłodzone ciasto wałkujemy na dwa płaty o grubości 1 mm. Układamy na nim kulki farszu czekoladowego o średnicy 1,5 cm, wolne miejsca pomiędzy nimi smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta, tak by dokładnie pokryło farsz. Wykrawamy ciastka karbowaną foremką do ravioli. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Jeszcze ciepłe "faworki" oprószamy cukrem pudrem i układamy na relishu malinowym. Zjadamy od razu, na drugi dzień robią się gumowate.
W karnawale smakują najlepiej, ale jak poznasz ten przepis możesz je robić cały rok: faworki zwykłe i kokardki