Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chazuke

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chazuke - składniki:
  • 2 szklanki japońskiego ryżu
  • 330 ml wody
  • 4 łyżki uprażonych ziaren sezamu
  • 1 szklanka pokrojonego wędzonego łososia lub węgorza
  • 4 szklanki gorącej zielonej herbaty (najlepsza sencha)
Chazuke - sposób przygotowania: Do dekoracji: talarki dymki, wasabi Ryż przelewamy zimną wodą. Następnie zalewamy wodą, mieszamy, wylewamy wodę i powtarzamy tę czynność trzykrotnie. Ryż osączamy na sicie przez 30 minut. Następnie zalewamy 330 ml wody i zagotowujemy bez przykrycia. Zmniejszamy ogień i przykrywamy szczelną pokrywką. Gotujemy 5 minut, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 minut. Miseczki polewamy gorącą wodą i wycieramy. Na dno miseczek nakładamy po kilka łyżek ryżu i posypujemy sezamem. Na ryżu układamy kawałki ryby i zalewamy gorącą herbatą. Dekorujemy dymką i wasabi. Możemy podać z marynowanym imbirem. Rada: Chazuke, czyli zupa herbaciano-ryżowa, Japończykom smakuje w równym stopniu o wszystkich porach dnia. Najpierw wyjada się z niej ryż i rybę, a później wypija herbatę