Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa z porów z serem Brie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa z porów z serem Brie - składniki:
Zupa z porów z serem Brie - sposób przygotowania: Pory obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki (tylko jasne części). W garnku rozpuszczamy masło, wkładamy pory i smażymy, mieszając, aż zmiękną - około 5 min. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do podduszonych porów. Dodajemy też drobno posiekany czosnek, wlewamy wino, dusimy kolejne 5 min. Następnie wlewamy wywar i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 20 minut. Wlewamy mleko, dodajemy pokrojony w kawałki ser Brie. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietankę i listki bazylii poszarpane na kawałki (zostawiamy trochę do dekoracji). Gorącą zupę rozlewamy na talerze. Ozdabiamy plastrem Brie i kilkoma całymi listkami bazylii.