Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Papryka pieczona

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Papryka pieczona - składniki:
  • 2 kg żółtej
  • czerwonej i pomarańczowej papryki
  • 1 mała ostra papryczka
  • oliwa extra virgin
Papryka pieczona - sposób przygotowania: Papryki przekrój na pół, usuń pestki. Blachę posmaruj oliwą, ułóż papryki skórką do dołu. Piecz 45 minut w temp. 220° C, aż skórka lekko się przypali. Wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową. Gdy przestygną, delikatnie zdejmij skórkę. Temperaturę zmniejsz do 1200 C. Papryki włóż do słoików, zalej oliwą, piecz jeszcze 40 minut w temp. 220° C. Przed podaniem posyp czosnkiem i kaparami.
Szkoła przygotowywania przetworów: marynowana papryka

Informacje o Papryka pieczona

  • Metamorfozy kotleta

    Metamorfozy kotleta

    pora, pokrojonego w talarki. Dodajemy do reszty, mieszamy, wyrabiamy kotlety, panierujemy je i smażymy. Z papryką (dla 2-3 osób) 1 czerwona papryka pieczona, 1 czerwona papryka marynowana, 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 duże jajko, 3

  • Burak okrzesany

    Burak okrzesany

    grubej tarce. Paprykę pieczemy tak długo, aż ściemnieje skórka. Przekładamy do garnka, przykrywamy papierem oraz pokrywką i trzymamy do wystygnięcia (wówczas lepiej się obiera - skórka prawie sama schodzi). Po obraniu rozrywamy paprykę na wstążki i mieszamy z buraczkami. Czosnek w łupinkach prażymy przez

  • Przekąski własnej roboty do zabrania w podróż. Co jeść w drodze zamiast kanapek?

    Przekąski własnej roboty do zabrania w podróż. Co jeść w drodze zamiast kanapek?

    do posypania Sposób przygotowania: Ciasto kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180 stopniach

  • Aperitif, pstrąg, sielawa

    Aperitif, pstrąg, sielawa

    , bakłażana, szparagi i papryki pieczemy w piekarniku ok. 15-20 min w 180°C (można też je pokroić i usmażyć na patelni). Ziemniaka w folii pieczemy ok. godziny. Następnie upieczone jarzyny kroimy na równe kawałki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Jajka gotujemy na

  • Łyk i kęs - przepisy na przyjęcie

    posypujemy je papryką. Pieczemy ok. 4-5 minut. Do jagnięciny dodajemy orzeszki i kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem. Na gorące tosty wykładamy mięso, ozdabiamy kleksami jogurtu i natychmiast podajemy. Redakcja serwisu Ugotuj.to poleca również inne pyszności

  • Słodkie ziemniaki w kuchni

    Słodkie ziemniaki w kuchni

    minut, przewracając je czas od czasu szpatułką, by równomiernie się przyrumieniły. Podawaj gorące do pieczonych mięs.   Rada: do oliwy możesz dodać 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki. Pieczone słodkie ziemniaki w ziołach

  • Proste domowe menu dnia

    Proste domowe menu dnia

    , czerwona papryka. Pieczeń rzymska 1 kg dowolnego mielonego mięsa 5 jajek 1 duża cebula 1 czerstwa bułka typu kajzerka (lub 4 łyżki bułki tartej) 2 łyżki oleju sól pieprz Włóż 4 jajka do garnka z lekko posoloną wodą i gotuj 6 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjmij je, ostudź i obierz. Do mielonego

  • Rukola na sześć sposobów - daj jej szansę!

    Rukola na sześć sposobów - daj jej szansę!

    łyżki octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 5-6 łyżek oliwy Składniki sosu umieszczamy w słoiku, Zakręcamy i potrząsamy energicznie, aby się połączyły. Papryki pieczemy w piekarniku. Gdy skórka zacznie czernieć, wyjmujemy je z piekarnika i wkładamy do torebki foliowej - zawiązujemy. Ostudzone