Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kybyny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kybyny - składniki:
Kybyny - sposób przygotowania: Drożdże zasypujemy łyżką cukru, zalewamy 2-3 łyżkami mleka. Rozcieramy, posypujemy odrobiną mąki, zostawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy (oddzielnie) margarynę i masło. Jajko i żółtko rozcieramy z łyżką cukru na kogel-mogel. Przesiewamy 2/3 mąki do miski, dodajemy drożdże, kogel-mogel, sól i 250 ml mleka. Zagniatamy, dodając porcjami pozostałą mąkę i mleko. Gdy ciasto będzie miękkie i sprężyste, wlewamy powoli margarynę i część masła. Wyrabiamy dalej (im dłużej, tym będzie lepsze), dodajemy resztę tłuszczu: olej i masło. W sumie zagniatanie powinno trwać co najmniej pół godziny - kiedy ciasto nie klei się do rąk, możemy uznać, że jest dobrze wyrobione. Wtedy obsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy co najmniej na pół godziny do wyrośnięcia, a potem lepimy z niego kulki o średnicy 5 cm. Robimy farsz: surowe mięso kroimy w kosteczkę, dodajemy poszatkowaną kapustę i posiekane cebule, solimy i pieprzymy, wlewamy parę łyżek wody, aby nadzienie nie było zbyt suche. Kulki z ciasta rozwałkujemy. Na placki nakładamy farsz, sklejamy pierogi, tworząc charakterystyczny warkocz. Przed włożeniem do pieca robimy w nich dziurki i smarujemy po wierzchu jajkiem. Pieczemy pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C.