Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada z boczku prawie sous vide

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rolada z boczku prawie sous vide - składniki:
  • 1 prostokątny kawałek niezbyt tłustego surowego boczku ze skórą (ok. 1-1.5 kg)
  • sól
  • jałowiec
  • odrobina vegety (ewentualnie inne ulubione przyprawy)
  • Oraz:
  • wędliniarska osłonka poliamidowa jak do salcesonu (np. kaliber 73 lub większy) - dostępna w sklepach internetowych dla wędliniarzy amatorów np. www.twojewedliny.pl
  • cienki
  • mocny sznurek kuchenny
Rolada z boczku prawie sous vide - sposób przygotowania: Boczek myjemy i osuszamy. Kładziemy na blacie skórą do dołu, nacieramy z wierzchu i po bokach solą, odrobiną vegety i roztartym jałowcem, ewentualnie innymi wybranymi przyprawami. Ciasno zwijamy w roladę i wpychamy do osłonki wędliniarskiej, którą przycinamy, pozostawiając z obu stron po około 10 cm zapasu - aby końcówki można było łatwo zawiązać. Skręcamy końcówki bardzo ciasno (jak cukierek), starając się wypchnąć z osłonki jak najwięcej powietrza. Zawiązujemy sznurkiem bardzo mocno i starannie, aby podczas gotowania nie dostała się do środka woda. Wkładamy boczek na dolną półkę lodówki na 24 godziny. Następnie umieszczamy go w garnku i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 godziny na małym ogniu - woda powinna tylko 'mrugać'. Studzimy i kroimy w plastry. Podajemy jako zimną przekąskę.