Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rolada z boczku prawie sous vide
Rolada z boczku prawie sous vide - składniki:
Rolada z boczku prawie sous vide - sposób przygotowania:
Boczek myjemy i osuszamy. Kładziemy na blacie skórą do dołu, nacieramy z wierzchu i po bokach solą, odrobiną vegety i roztartym jałowcem, ewentualnie innymi wybranymi przyprawami. Ciasno zwijamy w roladę i wpychamy do osłonki wędliniarskiej, którą przycinamy, pozostawiając z obu stron po około 10 cm zapasu - aby końcówki można było łatwo zawiązać. Skręcamy końcówki bardzo ciasno (jak cukierek), starając się wypchnąć z osłonki jak najwięcej powietrza. Zawiązujemy sznurkiem bardzo mocno i starannie, aby podczas gotowania nie dostała się do środka woda. Wkładamy boczek na dolną półkę lodówki na 24 godziny. Następnie umieszczamy go w garnku i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 godziny na małym ogniu - woda powinna tylko 'mrugać'. Studzimy i kroimy w plastry. Podajemy jako zimną przekąskę.
- 1 prostokątny kawałek niezbyt tłustego surowego boczku ze skórą (ok. 1-1.5 kg)
- sól
- jałowiec
- odrobina vegety (ewentualnie inne ulubione przyprawy)
- Oraz:
- wędliniarska osłonka poliamidowa jak do salcesonu (np. kaliber 73 lub większy) - dostępna w sklepach internetowych dla wędliniarzy amatorów np. www.twojewedliny.pl
- cienki
- mocny sznurek kuchenny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki