Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczona gęś

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczona gęś - składniki:
Pieczona gęś - sposób przygotowania: Gęś oczyść i dokładnie umyj, natrzyj solą i majerankiem od środka i na zewnątrz. Ułóż w "gęsiarce" (specjalna żeliwna brytfanna), podlej wodą i piecz, zlewając co jakiś czas wytworzony tłuszcz i uzupełniając wyparowaną wodę. Mięso skrapiaj wypływającym sosem, aby nie wyschło. Piecz 3 godziny w temp. 180 st. C, aż będzie miękkie, a po nakłuciu wypłynie z niego przezroczysty sok, bez śladów krwi.Rady:- gęś można przed pieczeniem napełnić farszem z ugotowanej kaszy gryczanej, utłuczonych ziemniaków, natki i przypraw.- aby skórka gęsi była rumiana i chrupiąca, należy ją posmarować słoną wodą na 10-15 minut przed końcem pieczenia.- mięso gęsi bardzo zyskuje na smaku, jeśli przed pieczeniem natrzemy je czosnkiem roztartym z solą.

Informacje o Pieczona gęś

  • Towarzysze gęsi

    Święto Niepodległości w połączeniu z dniem św. Marcina narzuca temat przewodni jutrzejszego obiadu. Ma być po polsku, tradycyjnie i uroczyście. Pieczona gęś to wybór jednoznaczny, poparty historią i wysoką jakością gęsiny o tej porze roku. Do tłustej

  • Gęsina na św. Marcina

    Gęsina na św. Marcina

    W konkursie popularności, gęsina przegrywa z kurczakiem, indykiem czy nawet kaczką i rzadko pojawia się na naszych stołach. Jednak ze względu na bogaty smak, warto spojrzeć na nią przychylniejszym okiem. Pieczona gęś to tradycyjne danie na dzień św. Marcina we Francji

  • Winnica Srebrna Góra zaprasza na IV Krakowski Festiwal Młodego Wina

    Winnica Srebrna Góra zaprasza na IV Krakowski Festiwal Młodego Wina

    potem objęły resztę Europy. W tym samym czasie chłopi składali daninę, której istotnym elementem były gęsi – właśnie wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. Do klasycznej świętomarcińskiej pieczonej gęsi, serwowanej tradycyjnie w ten wieczór na kolację, podaję się tegoroczne, młode wina. Ten lokalny

  • Nieroby i smakosze

    Nieroby i smakosze

      1 łyżka słodkiej papryki   po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i majeranku   30-50 dag (3-4 udka) gęsiego lub kaczego confit (w braku można użyć pieczonej gęsi lub

  • Pigwa

    pieczonej gęsi.

  • Kulinarny recycling

    Kulinarny recycling

    innej) pół zielonego kwaśnego jabłka 3 ugotowane na twardo jajka 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki tłuszcz do smażenia (polecam tłuszcz z pieczonej gęsi, kaczki lub ostatecznie z kury) szczypta majeranku, sól, pieprz

  • Co jeść w listopadzie?

    Co jeść w listopadzie?

    suche. Niska temperatura wytapia tłuszcz, stąd długi czas pieczenia. Gęś piecz do momentu, aż będzie miękka, a mięso będzie odchodzić od kości. Autor: Artur Pijanowski

  • Sos do mięsa - smacznie i efektownie na obiad

    Sos do mięsa - smacznie i efektownie na obiad

    (skórek nie wyrzucamy). Na dnie gęsiarki układamy obraną, pokrojoną na kawałki włoszczyznę oraz skórki z jabłek, a na tym - tuszkę gęsi. Gęsiarkę przykrywamy pokrywką i wstawiamy na jeden dzień do lodówki. Następnego dnia pieczemy gęś - około 3,5 godziny (45 minut na kilogram gęsi) w 140 st. C. Podsmażamy