Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zawijaniec (savajica)
Zawijaniec (savajica) - składniki:
Zawijaniec (savajica) - sposób przygotowania:
Z mąki, wody, soli i smalcu wyrabiamy ciasto (jeśli widzimy, że nie jest dość gładkie i jędrne, dodajemy więcej smalcu). Formujemy z niego placuszki, które rozwałkowujemy na płatek (7 x 15 cm). Sery rozdrabniamy, mieszamy z jajami, olejem i wodą. Solimy. Nadzieniem smarujemy każdy płat ciasta. Zawijamy go wzdłuż długiego boku i zalepiamy końce. Powstałe rulony zwijamy w ślimaki. Układamy je w natłuszczonej formie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i pieczemy 20 min, po czym zmniejszamy temp. do 200 st. C i zapiekamy jeszcze 20 min, aż zawijaniec nabierze ciemnozłotej barwy. Gotową potrawę wyjmujemy, odcedzamy z oleju, skrapiamy zimną wodą i wstawiamy do wyłączonego, ale wciąż ciepłego piekarnika na 15-20 min.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki