Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Legumina czereśniowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Legumina czereśniowa - składniki:
Legumina czereśniowa - sposób przygotowania: Białka ubijamy na pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodając stopniowo 4 żółtka i skórkę cytrynową. Zalewamy mlekiem bułkę, a gdy napęcznieje, dodajemy ją do utartej masy i jeszcze przez chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Lekko mieszamy. Do tortownicy wysmarowanej masłem wkładamy 1/3 masy i przykrywamy opłatkiem. Na opłatek wysypujemy część wydrylowanych czereśni (dzięki opłatkowi czereśnie nie utoną w cieście). W ten sam sposób układamy jeszcze 2-3 warstwy. Pieczemy około 50 min w 180 st. C. Leguminę podajemy na zimno lub na ciepło.