Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa z orzechów włoskich

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa z orzechów włoskich - składniki:
  • 1 duża bulwa pokrojona na ćwiartki fenkułu (kopru włoskiego)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 por (biała część) pokrojony w plasterki
  • 1 szklanka różyczek kalafiora
  • 2 szklanki rosołu z kurczaka
  • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka wymieszanego z 1 łyżką śmietany
  • 2 łyżki wytrawnej sherry
  • 1/2 szklanki grubo pokrojonych prażonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera stilton lub roquefort
  • drobno posiekana skórka cytrynowa
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Zupa z orzechów włoskich - sposób przygotowania: Na blasze do pieczenia polewamy fenkuł 1 łyżką oliwy, oprószamy solą i pieprzem do smaku i pieczemy 15 minut w 200 st. C, aż się ładnie zrumieni. Gdy wystygnie, kroimy w paski grubości 1 cm. Drugą łyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku o grubym dnie na średnim ogniu, wrzucamy pora i smażymy pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodajemy kalafiora oraz rosół i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut, po czym miksujemy całość razem z opieczonym fenkułem. Wlewamy ponownie do garnka, dodajemy mleko ze śmietaną oraz sherry i orzechy. Chwilę gotujemy. Zupę podajemy w ogrzanych miseczkach, z serem wymieszanym ze skórką cytrynową. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem. [1 porcja - 238 kcal]