Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z makiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z makiem - składniki:
Pierogi z makiem - sposób przygotowania: Zrób farsz: przebrany i opłukany mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu 30 minut. Przestudzony mak przepuść trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku. W rondlu rozpuść masło, dodaj mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudź i wymieszaj z żółtkiem. Przygotuj ciasto: z mąki wymieszanej z solą usyp kopczyk. Zrób w nim dołek i wlej roztrzepane jajko. Wyrób elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykryj je i odstaw na 15 minut. Potem cienko rozwałkuj, szklanką powycinaj kółka i nałóż na nie farsz. Sklej i delikatnie zaciśnij brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem możesz włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukrui zapiec przez chwilkę w gorącym piekarniku.
4 sposoby na zawijanie pierogów

Informacje o Pierogi z makiem

  • Smakołyki z korca maku

    Smakołyki z korca maku

    Pierogi z makiem na słodko Składniki: Farsz: 20 dag maku 1/2 litra mleka 5 dag masła 1 łyżka miodu 3 łyżki cukru 1 łyżka rodzynek garść orzechów 1 żółtko Ciasto: 30 dag mąki szczypta soli 1 jajko gorąca woda 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Zrób farsz: przebrany i opłukany

  • Polskie danie dla Europy

    rewelacyjnymi "Słodkimi pierogami z makiem" i Joanna Tosik z Torunia z przepysznym "Słonym sernikiem". Czytelnicy Kuchni, kupując numer czerwcowy będą mieli niepowtarzalną okazję przetestowania dań nie tylko zwycięskich, ale wszystkich dwudziestu czterech, które

  • Przygotuj się na magiczne święta z HELIO!

    Przygotuj się na magiczne święta z HELIO!

    Zakupy, porządki, ubieranie choinki, pakowanie prezentów, gotowanie, pieczenie, lepienie pierogów, mielenie maku… Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia, a zwłaszcza stworzenie wigilijnego menu jest bardzo pracochłonne i czasochłonne. Warto więc ułatwić sobie życie J i wykorzystać w kuchni