Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Risotto z szynką i porami
Risotto z szynką i porami - składniki:
Risotto z szynką i porami - sposób przygotowania:
Przygotowujemy aromatyczną oliwę: ząbki czosnku wkładamy do rondelka i zalewamy zimną oliwą. Podgrzewamy 20 min, aż czosnek będzie miękki i złocisty. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia. Robimy dekorację: czyścimy pory i kroimy je na kawałki o dł. 7 cm. Przecinamy każdy kawałek wzdłuż na pół i kroimy w paseczki. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pory i smażymy ok. minuty, aż zrobią się złote i chrupiące. Wyjmujemy z tłuszczu łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Pory (te na risotto) czyścimy i kroimy w plasterki. Wlewamy bulion do rondla, zagotowujemy i pozostawiamy na malutkim ogniu. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 75 ml czosnkowej oliwy, dodajemy pory i dusimy kilka minut, aż zmiękną. Wrzucamy wyjęte z oliwy ząbki czosnku, a następnie wsypujemy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka pokryją się oliwą i dobrze połączą z porami. Teraz wlewamy pierwszą chochelkę bulionu i gotujemy, mieszając, aż ryż wszystko wypije. Powtarzamy tę czynność, aż skończy się bulion, a ryż będzie miękki i kremowy. Dodajemy musztardę i szynkę, pieprz do smaku (nie solimy) oraz parmezan. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aby risotto odpoczęło. Przed podaniem dekorujemy je smażonymi porami.
- Na aromatyczną oliwę:
- 6 dużych ząbków czosnku
- 200 ml oliwy
- Na dekorację:
- 2 pory
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- Na risotto:
- 50 dag porów
- 1.5 l bulionu drobiowego
- 50 dag ryżu na risotto
- 1 łyżka musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
- 35 dag wędzonej szynki pokrojonej w paseczki
- 5 dag świeżo startego parmezanu
- świeżo mielony czarny pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki