Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szarlotka (Torta di melle di mamma Carolina)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szarlotka (Torta di melle di mamma Carolina) - składniki:
Szarlotka (Torta di melle di mamma Carolina) - sposób przygotowania: Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy na wolnym ogniu z sokiem z cytryny i 1 łyżką cukru przez ok. 10 minut. Dodajemy migdały, orzechy, cynamon i resztę cukru. Mieszamy i odstawiamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz masło pokrojone na małe kawałki. Wyrabiamy wszystko, aż powstanie gładkie jednolite ciasto, odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Pierwszym kawałkiem wykładamy dno i brzegi tortownicy. Układamy na nim farsz i przykrywamy drugą częścią ciasta, dokładnie zlepiając brzegi. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na 45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a gdy wystygnie, wydobywamy je delikatnie z formy i podajemy.

Informacje o Szarlotka (Torta di melle di mamma Carolina)

  • Przepisy na ciasta - koniecznie wypróbuj je jesienią!

    Przepisy na ciasta - koniecznie wypróbuj je jesienią!

    nie tylko z jabłkami. W sam raz na jesienne dni. Szarlotka (Torta di melle di mamma Carolina) Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 150 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 1 saszetka cukru waniliowego 12 dag masła 1 żółtko Nadzienie: 80 dag jabłek sok wyciśnięty

  • Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon

    Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon

    Kenwood HM221 Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Orzechy i migdały możesz dodać również do nadzienia jabłkowego w szarlotce. Pysznym dodatkiem są też rodzynki, choć z nimi farsz będzie znacznie słodszy. Szarlotka (Torta di melle di mamma