Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody waniliowe na maślance

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody waniliowe na maślance - składniki:
Lody waniliowe na maślance - sposób przygotowania: Zagotowujemy śmietanę kremówkę z wanilią. Ubijamy żółtka z cukrem i powolutku, nie przerywając ubijania, wlewamy gorącą śmietanę. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przekładamy ją do rondla i podgrzewamy, stale ubijając, aż zgęstnieje. Nie gotujemy! Cedzimy do miski, mieszamy z maślanką, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Potem zamrażamy w maszynie do lodów lub przykrywamy folią, wstawiamy do zamrażalnika i zamrażamy, mieszając od czasu do czasu.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!