Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfitura truskawkowa z czarnymi jagodami, jabłkiem i likierem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Konfitura truskawkowa z czarnymi jagodami, jabłkiem i likierem - składniki:
  • 1.5 kg truskawek
  • 3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
  • pół jabłka odmiany Granny Smith
  • pół szklanki świeżych czarnych jagód
Konfitura truskawkowa z czarnymi jagodami, jabłkiem i likierem - sposób przygotowania: Myjemy 1,5 kg truskawek, osączamy, obieramy z szypułek. Większe kroimy na połówki lub ćwiartki, małe pozostawiamy w całości. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy 3 szklankami drobnego cukru, polewamy 2 łyżkami likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier). Zagotowujemy na średnim ogniu, stale mieszając czystą, wyparzoną, drewnianą łyżką. Dodajemy pół jabłka odmiany Granny Smith (obranego, bez pestek, pokrojonego w półcentymetrową kostkę) i pół szklanki świeżych czarnych jagód. Gotujemy jeszcze 25-35 minut (mieszanina powinna tylko lekko mrugać, nie może silnie wrzeć), delikatnie mieszając od czasu do czasu, aby nie porozgniatać jagód. W trakcie gotowania zdejmujemy i usuwamy powstającą na powierzchni pianę (szumowiny). Gorącą konfiturą napełniamy czyste i wyparzone słoiki, a dalej postępujemy dokładnie tak, jak w przypadku konfitury klasycznej.