Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto makowo-pomarańczowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto makowo-pomarańczowe - składniki:
Ciasto makowo-pomarańczowe - sposób przygotowania: Natłuszczamy tortownicę, wyściełamy ją pergaminem. Mak zalewamy mlekiem i odstawiamy na 20 minut. Ucieramy masło z cukrem i wanilią, wbijamy po jednym jajku, a gdy masa będzie gładka, dodajemy skórkę pomarańczową (tę drobno otartą), wlewamy sok i mleko z makiem. Delikatnie łączymy z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp. 200 st. C przez 45-50 minut (aż wykałaczka wetknięta w ciasto będzie sucha po wyjęciu). Studzimy w formie 5 min, wyjmujemy. Składniki syropu mieszamy i podgrzewamy, aż cukier się stopi. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Ciasto nakłuwamy na całej powierzchni wykałaczką (aby syrop dobrze wsiąkł), dekorujemy paskami skórki pomarańczowej i skrapiamy gorącym syropem. Podajemy na ciepło lub na zimno.