Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lemoniada pęczakowa (Lemon Barley Water)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lemoniada pęczakowa (Lemon Barley Water) - składniki:
  • 6 cytryn
  • 100 g pęczaku (opłukanego i odcedzonego)
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
Lemoniada pęczakowa (Lemon Barley Water) - sposób przygotowania: Cytryny sparzamy, obieramy ze skóry - bardzo cienko, tak aby skórka nie miała albedo. Wrzucamy skórki do rondla, zalewamy wodą, aby tylko je przykryła, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-6 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie wlewamy wodę ze skórkami do 4-litrowego słoja (albo dwóch 2-litrowych butelek). Pęczak zalewamy w garnku wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze kilka minut, po czym cedzimy, płuczemy i osączamy. Wsypujemy go do słoja ze skórkami. Cytryny dokładnie oczyszczamy z albedo, kroimy je w plastry, wrzucamy do słoja. Cukier zalewamy w rondelku wodą i gotujemy, aż powstanie syrop. Wlewamy do słoja razem z 3,5 litra gorącej wody. Studzimy i zostawiamy na noc w lodówce. Potem cedzimy i rozlewamy lemoniadę do butelek. Wytrzyma w lodówce 1-2 tygodnie. wg Pamela Kay, Susie Ward, "The Art of the Picnic", Cassell, Londyn 1988
Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem