Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Lemoniada pęczakowa (Lemon Barley Water)
Lemoniada pęczakowa (Lemon Barley Water) - składniki:
Lemoniada pęczakowa (Lemon Barley Water) - sposób przygotowania:
Cytryny sparzamy, obieramy ze skóry - bardzo cienko, tak aby skórka nie miała albedo. Wrzucamy skórki do rondla, zalewamy wodą, aby tylko je przykryła, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-6 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie wlewamy wodę ze skórkami do 4-litrowego słoja (albo dwóch 2-litrowych butelek). Pęczak zalewamy w garnku wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze kilka minut, po czym cedzimy, płuczemy i osączamy. Wsypujemy go do słoja ze skórkami. Cytryny dokładnie oczyszczamy z albedo, kroimy je w plastry, wrzucamy do słoja. Cukier zalewamy w rondelku wodą i gotujemy, aż powstanie syrop. Wlewamy do słoja razem z 3,5 litra gorącej wody. Studzimy i zostawiamy na noc w lodówce. Potem cedzimy i rozlewamy lemoniadę do butelek. Wytrzyma w lodówce 1-2 tygodnie. wg Pamela Kay, Susie Ward, "The Art of the Picnic", Cassell, Londyn 1988
Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki