Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kubitień

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kubitień - składniki:
Kubitień - sposób przygotowania: Drożdże zasypujemy łyżką cukru, zalewamy 2-3 łyżkami mleka. Rozcieramy, posypujemy odrobiną mąki, zostawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy (oddzielnie) margarynę i masło. Jajko i żółtko rozcieramy z łyżką cukru na kogel-mogel. Przesiewamy 2/3 mąki do miski, dodajemy drożdże, kogel-mogel, sól i 250 ml mleka. Zagniatamy, dodając porcjami pozostałą mąkę i mleko. Gdy ciasto będzie miękkie i sprężyste, wlewamy powoli margarynę i część masła. Wyrabiamy dalej (im dłużej, tym będzie lepsze), dodajemy resztę tłuszczu: olej i masło. W sumie zagniatanie powinno trwać co najmniej pół godziny - kiedy ciasto nie klei się do rąk, możemy uznać, że jest dobrze wyrobione. Wtedy obsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy co najmniej na pół godziny do wyrośnięcia, a potem lepimy z niego kulki o średnicy 5 cm. Ryż zalewamy zimną wodą i lekko obgotowujemy (przez minutę, licząc od czasu zagotowania sie wydy), odcedzamy. Cebule drobno siekamy, surowe mięso kroimy na duże kawałki. Mieszamy mięso, cebulę, ryż, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy wodę. Przygotowujemy ciasto jak do kybynów, dzielimy je na dwie części. Obie rozwałkowujemy, jeden placek kładziemy na blasze. Nakładamy farsz, przykrywamy drugim plackiem. Sklejamy, zawijamy brzegi. Wierzch dziurkujemy (palcem lub widelcem), smarujemy żółtkiem lub jajkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C.Imam bajyłdy 1kg papryki lub bakłażanów, 1/2 kg pomidorów,  1/2 kg marchwi, po 1/4 kg selera i pietruszki, 2 cebule, sól, pieprz, słodka czerwona papryka, 2 ząbki czosnku Imam zemdlał to danie popularne na Wschodzie, ale legendy mówią, że to właśnie w karaimskim domu imam spróbował tego dania i omdlał z rozkoszy. Paprykę (bakłażany) opiekamy 20 minut w temp. 150 st. C, zdejmujemy skórkę i siekamy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, dusimy przez kwadrans. Marchew, selera i pietruszkę kroimy w półplasterki, cebulę siekamy. Wszystkie przygotowane warzywa (oprócz pomidorów) smażymy oddzielnie na oliwie, potem łączymy je i dusimy do miękkości bez przykrycia. Na koniec dodajemy pomidory, sól, pieprz, paprykę i posiekany czosnek do smaku. Fot. Łukasz Giza