Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wstążki z brokułami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wstążki z brokułami - składniki:
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 10 dag szynki (pokrojonej w cienkie plasterki
  • a potem w paseczki)
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
  • 1 duży brokuł (podzielony na różyczki; łodygi pokrojone w plasterki)
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 30 dag makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych (lub płatków migdałowych)
  • sól
  • pieprz
Wstążki z brokułami - sposób przygotowania: Rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż zmiażdżony czosnek, smaż 3 minuty, aż się przyrumieni. Następnie wyjmij go z rondla, a do pachnącej oliwy włóż cebulę, szynkę i nasiona kopru. Duś około 7-8 minut, aż cebula zrobi się miękka, a szynka zacznie się rumienić. Dodaj pokruszony czerwony pieprz oraz pokrojone w plasterki łodygi brokułów, smaż 4 minuty. Następnie włóż różyczki brokułów, posól i wlej wodę lub bulion. Przykryj i gotuj jakieś 5 minut (aż brokuły będą miękkie). Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedź, zachowaj szklankę wody z gotowania. Makaron włóż do rondla z sosem brokułowym, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż składniki się połączą. Jeśli trzeba, dolej trochę wody, w której gotował się makaron. Dodaj resztę oliwy i parmezan, ponownie wymieszaj i posyp orzeszkami. Podawaj od razu.