Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta Tatin z wieprzowiną i suszonymi śliwkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta Tatin z wieprzowiną i suszonymi śliwkami - składniki:
Tarta Tatin z wieprzowiną i suszonymi śliwkami - sposób przygotowania: Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wieprzowinę kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Rozpuszczamy kostkę bulionową w szklance letniej wody. W rondelku podgrzewamy masło i podsmażamy cebulę i mięso, dodając po trochu bulion wołowy i suszone śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy na ogniu około 15 minut, aż bulion wyparuje. Formę do ciasta smarujemy olejem, układamy suszone śliwki z cebulą i kawałki wieprzowiny, przykrywamy kruchym ciastem Neli Rubinstein, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą i nakłuwamy w kilku miejscach. Pieczemy 25 minut w 210 st. C. Podajemy natychmiast po upieczeniu.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta