Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z roszponki i kaczki z dressingiem z granatów
Sałatka z roszponki i kaczki z dressingiem z granatów - składniki:
Sałatka z roszponki i kaczki z dressingiem z granatów - sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy winem i odstawiamy na 2 godziny. Granaty dzielimy na połówki, wyjmujemy pestki i dodajemy je do rodzynek. Robimy sos winegret z obu octów, miodu, oliwy i 4 łyżek oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do rodzynek i granatów. Roszponkę myjemy i osuszamy. Wątróbkę czyścimy z tłuszczu i żyłek, kroimy na kawałki, smażymy na pozostałym oleju. Zdejmujemy z patelni i zabezpieczamy przed wystygnięciem, a sos ze smażenia rozprowadzamy bulionem. Redukujemy do połowy, wkładamy wątróbkę i krótko podgrzewamy, delikatnie mieszając. W misce mieszamy roszponkę z sosem winegret, na wierzchu układamy porcje kaczej wątróbki.
- 2 łyżki rodzynek
- 6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
- 2 granaty
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 150 g roszponki
- 200 g kaczej wątróbki (można zastąpić wątróbkami z kurczaka lub usmażoną piersią kaczki)
- 4 łyżki bulionu drobiowego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki