Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Duet pierogów z kaczką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Duet pierogów z kaczką - składniki:
Duet pierogów z kaczką - sposób przygotowania: Robimy pierwszy farsz: kaczkę zalewamy wodą, zagotowujemy, dodajemy 3 cebule i włoszczyznę, nieobrany czosnek, przyprawy. Gotujemy 3 godziny na małym ogniu. Ostatnią cebulę siekamy, podsmażamy na gęsim tłuszczu. Wyciągamy kaczkę z garnka, mięso oddzielamy od skóry i kości, siekamy. Przecedzony bulion zachowujemy. Kaszę gotujemy 15 minut w 1/2 l bulionu. Łączymy z podsmażoną cebulą i mięsem, doprawiamy. Robimy drugi farsz: udka nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem, obkładamy ziołami, marynujemy przez noc w lodówce. Wkładamy do garnka z roztopionym gęsim tłuszczem i konfitujemy 2 godziny na małym ogniu. Wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od skóry i kości. Cebulę siekamy i podsmażamy na gęsim tłuszczu. Pęczak gotujemy 15 minut w 1/2 l bulionu (tego, który pozostał po gotowaniu kaczki do pierwszego farszu). Mięso siekamy, dodajemy cebulę i pęczak, doprawiamy. Wyrabiamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wykrawamy kółka, na środek każdego kładziemy porcję farszu, składamy i sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż pierogi wypłyną na wierzch. Pierogi z kaczką konfitowaną podsmażamy na gęsim tłuszczu. Robimy purée: obrane jabłka kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Pakujemy próżniowo lub wkładamy do wyparzonych słoików i gotujemy 30 minut w 80 st. C. Miksujemy na purée. Podobnie robimy mus z pigwy (gotujemy ją godzinę). Robimy konfiturę: obrane cebule kroimy w piórka, rumienimy na oleju, dodajemy rodzynki, miód i tymianek. Po 2 minutach wlewamy wino i ocet. Dusimy, aż płyn odparuje. Pierogi podajemy z musami i konfiturą. Jan Rębowski - szef kuchni w Zaułku Smaków na warszawskim Żoliborzu.