Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Duet pierogów z kaczką
Duet pierogów z kaczką - składniki:
Duet pierogów z kaczką - sposób przygotowania:
Robimy pierwszy farsz: kaczkę zalewamy wodą, zagotowujemy, dodajemy 3 cebule i włoszczyznę, nieobrany czosnek, przyprawy. Gotujemy 3 godziny na małym ogniu. Ostatnią cebulę siekamy, podsmażamy na gęsim tłuszczu. Wyciągamy kaczkę z garnka, mięso oddzielamy od skóry i kości, siekamy. Przecedzony bulion zachowujemy. Kaszę gotujemy 15 minut w 1/2 l bulionu. Łączymy z podsmażoną cebulą i mięsem, doprawiamy.
Robimy drugi farsz: udka nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem, obkładamy ziołami, marynujemy przez noc w lodówce. Wkładamy do garnka z roztopionym gęsim tłuszczem i konfitujemy 2 godziny na małym ogniu. Wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od skóry i kości. Cebulę siekamy i podsmażamy na gęsim tłuszczu. Pęczak gotujemy 15 minut w 1/2 l bulionu (tego, który pozostał po gotowaniu kaczki do pierwszego farszu). Mięso siekamy, dodajemy cebulę i pęczak, doprawiamy. Wyrabiamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wykrawamy kółka, na środek każdego kładziemy porcję farszu, składamy i sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż pierogi wypłyną na wierzch. Pierogi z kaczką konfitowaną podsmażamy na gęsim tłuszczu.
Robimy purée: obrane jabłka kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Pakujemy próżniowo lub wkładamy do wyparzonych słoików i gotujemy 30 minut w 80 st. C. Miksujemy na purée. Podobnie robimy mus z pigwy (gotujemy ją godzinę). Robimy konfiturę: obrane cebule kroimy w piórka, rumienimy na oleju, dodajemy rodzynki, miód i tymianek. Po 2 minutach wlewamy wino i ocet. Dusimy, aż płyn odparuje. Pierogi podajemy z musami i konfiturą.
Jan Rębowski - szef kuchni w Zaułku Smaków na warszawskim Żoliborzu.
- Farsz I:
- 1 kaczka (bez podrobów)
- 4 obrane cebule
- pęczek włoszczyzny
- główka czosnku
- 4 liście laurowe
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól
- 1 łyżka gęsiego tłuszczu
- 150 g kaszy gryczanej
- Farsz II:
- 4 udka kacze
- sól
- pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- 15 gałązek tymianku
- 5 gałązek rozmarynu
- kilka listków laurowych
- 1 kg gęsiego tłuszczu
- 1 cebula
- 150 g pęczaku
- Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wrzątku
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- Oraz:
- 3 jabłka
- 2 pigwy
- 2 cytryny
- 4 cebule
- 2 łyżki oleju
- 20 rodzynek namoczonych w białym winie
- 1 łyżka miodu
- 5 gałązek tymianku
- 40 ml białego wina
- 40 ml wytrawnego czerwonego wina
- 40 ml octu balsamicznego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki