Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Przekładaniec krakowski

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Przekładaniec krakowski - składniki:
Przekładaniec krakowski - sposób przygotowania: Zrób rozczyn: rozetrzyj drożdże z 2 łyżkami cukru. Wsyp 10 dag mąki, wlej trochę ciepłego mleka. Przesiej resztę mąki, pośrodku zrób dołek. Kiedy drożdże się spienią, wlej je do mąki, dodaj żółtka utarte z cukrem oraz inne składniki oprócz owoców i skórki pomarańczowej. Zagnieć ciasto, wyrabiaj, aż odejdzie od ręki. Odłóż w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Zrób masę orzechową: zmiel orzechy, rozetrzyj je z cukrem, cukrem waniliowym i białkami. Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj na placek o grubości 1cm. Placki układaj w formie, przekładając je owocami wymieszanymi ze skórką pomarańczową oraz masą orzechową. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, posmaruj je jajkiem i ponakłuwaj powierzchnię. Piecz 50 minut w temp. 180 st. C (bez termoobiegu). Przepis ze starej książki kucharskiej. Delikatne ciasto pięknie rośnie i zawsze się udaje. Polecam!