Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczone ostrygi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczone ostrygi - składniki:
Pieczone ostrygi - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C. Na dno brytfanki wsypujemy grubą warstwę soli morskiej, wkładamy brytfankę do piekarnika na 10-15 minut, aby się rozgrzała. Na 15 g masła podsmażamy pory, aż lekko się zezłocą. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z octem, czosnkiem, sokiem z cytryny, tabasco, odrobiną soli i pozostałym masłem. Ostrygi otwieramy (sprawdzamy, czy są żywe, poruszając falbankę - jeśli widać drobny skurcz mięśni i falbanka wraca na swoje miejsce - możemy jeść; martwe ostrygi wyrzucamy!). Układamy muszle na rozgrzanej soli, na każdej kładziemy porcję mieszanki maślano-porowej, oprószamy odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut, aż ostrygi się zetną, a pory z bułką przyrumienią. Podajemy w brytfance na soli. Przed jedzeniem skrapiamy jeszcze odrobiną tabasco.

Informacje o Pieczone ostrygi

  • Ostrygi mon amour

    Ostrygi mon amour

    ). Tradycyjnie podaje się je w liczbie co najmniej 6 sztuk, na pokruszonym lodzie, który pomaga utrzymać je w niskiej temperaturze (a przy okazji zapobiega przesuwaniu się otwartych muszli na półmisku). Ostrygi można też smażyć, dusić albo zapiekać. Pieczone ostrygi szczególnie dobrze komponują się z bekonem