Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tadżin z miodem, migdałami i jagnięciną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tadżin z miodem, migdałami i jagnięciną - składniki:
Tadżin z miodem, migdałami i jagnięciną - sposób przygotowania: W rondlu mieszamy szklankę wody z przyprawą ras-el-hanout*, solą, pieprzem, imbirem i pokruszonym szafranem. Wkładamy mięso pokrojone w kostkę, wlewamy resztę wody, dodajemy posiekane cebulę i czosnek, kawałki cynamonu oraz pokrojone masło. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie - co najmniej 1,5 godziny. Dodajemy rodzynki, obrane migdały, miód i mielony cynamon, dusimy 30 minut - mięso powinno być zupełnie miękkie. Odkrywamy i gotujemy jeszcze 15 minut, aby sos odparował i zgęstniał. Co jakiś czas mieszamy. Tadżin podajemy na kuskusie.*marokańska mieszanka m.in. kardamonu, goździków, cynamonu, chilli, kolendry, kuminu, gałki muszkatołowej i kurkumy. Jeśli nie mamy gotowej, możemy zemleć i wymieszać kilka z tych przypraw