Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Biała ryba z zielonym sosem

Autor
A A A
  • Biała ryba z zielonym sosem

    Fot. Rafał Lipski

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Biała ryba z zielonym sosem - składniki:
  • 60 dag białej ryby np dorsza
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • Sos:
  • 1 duży pęczek świeżej natki lub bazylii
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżka siekanego tymianku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki dobrej oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Biała ryba z zielonym sosem - sposób przygotowania: Dorsza opłucz i polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Oprósz solą i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzej grill. Rybę oprósz pieprzem i piecz, aż nie będzie już w środku surowa. Zrób sos: umyte i osuszone zioła drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek.Wszystkie składniki sosu zmiksuj w blenderze, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dolej jeszcze trochę soku z cytryny. Sos podawaj do ryby.Jeśli nie masz grilla, możesz rybę zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C (ok. 30 minut). Dorsz wychodzi świetnie także na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej.