Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Waniliowe muffinki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Waniliowe muffinki - składniki:
Waniliowe muffinki - sposób przygotowania: Ucieramy masło z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodajemy jajko i mleko, wciąż ucierając. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie - masa powinna mieć grudki. Wypełniamy ciastem foremki (najlepiej papierowe, wstawione do metalowej formy na babeczki). Pieczemy w temp. 200°C przez 15-20 min, aż zrobią się złotobrązowe. W tym czasie przygotowujemy polewę. Białko z cukrem pudrem ubijamy (najlepiej mikserem na średniej prędkości) na błyszczącą masę. Dodajemy sok i ubijamy jeszcze kilka minut. Polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Możemy ją pokolorować barwnikami spożywczymi w proszku (do kupienia np. na www.tortownia.pl). Dekorujemy ostudzone mufinki polewą.
Piegowate muffinki - ulubiony przepis Pippi Pończoszanki