Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort grejpfrutowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort grejpfrutowy - składniki:
Tort grejpfrutowy - sposób przygotowania: Robimy ciasto: białka ubijamy, dodając porcjami cukier. Do sztywnej błyszczącej piany, nadal ubijając, dodajemy porcjami przesianą mąkę, po 1 żółtku, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy i pieczemy około 40min na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Robimy poncz: sok grejpfrutowy rozcieńczamy 1/2 szklanki wody, dodajemy rum oraz cukier i mieszamy. Grejpfruty obieramy, czyścimy z białej błonki i dzielimy na cząstki. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Biszkopt kroimy na dwa lub trzy krążki, nasączamy ponczem, przekładamy cząstkami grejpfruta i bitą śmietaną. Wierzch tortu smarujemy bitą śmietaną i dekorujemy kawałkami grejpfruta.