Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak pieczony z ziołami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak pieczony z ziołami - składniki:
Kurczak pieczony z ziołami - sposób przygotowania: Kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy solą, 2 posiekanymi ząbkami czosnku i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy posiekane zioła, kilka posiekanych ząbków czosnku i łyżeczkę masła. Resztę czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę układamy na blasze wokół kurczaka. Kurczaka smarujemy olejem i wkładamy na blasze do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Po 30 minutach zbieramy sos, który wytworzył się podczas pieczenia, mieszamy z winem oraz sokiem jabłkowym i polewamy nim kurczaka. Zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy, zależnie od wagi, jeszcze około 30 minut, co jakiś czas polewając kurczaka powstałym sosem.

Informacje o Kurczak pieczony z ziołami

  • Beerpairing, czyli jak dobierać piwo do jedzenia?

    Beerpairing, czyli jak dobierać piwo do jedzenia?

    , kontynentalnych piw dolnej fermentacji. Pilzner łamie wszelkie zasady. Zrobi furorę zaserwowany do talerza serów, kurczaka pieczonego w ziołach. Pomoże też zharmonizować smak łososia. Wybornie nadaje się do popijania deserów, zwłaszcza tych cytrusowych.

  • 4 rzeczy, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach [CZĘŚĆ 4]

    4 rzeczy, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach [CZĘŚĆ 4]

    obiad polecamy z kolei prostego do wykonania kurczaka pieczonego w ziołach lub trochę trudniejszego - kurczaka faszerowanego . Nieco bardziej zaawansowanym kucharzom proponujemy płonącego kurczaka z kurkami (w końcu sezon wciąż trwa). Klasyczny rosół [Jakub Kuroń gotuje] Jeśli nie jecie mięsa