Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Hamburger z szynką parmeńską i pesto
Hamburger z szynką parmeńską i pesto - składniki:
Hamburger z szynką parmeńską i pesto - sposób przygotowania:
Oczyszczony rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Miksujemy składniki bazyliowego pesto, przygotowując dość gęsty sos. Plastry szynki kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczoną paprykę - w cienkie słupki. Bułki kroimy na pół i smarujemy masłem. Burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu. Pod koniec dokładamy połówki bułek i lekko je rumienimy. Na spodach bułek układamy paski szynki, paprykę i po kleksie pesto (resztę pesto można przechowywać w lodówce do 3 tygodni), posypujemy tartym serem. Zapiekamy, aż ser się stopi. Układamy chipsy i przykrywamy połówkami bułek.
- Pesto:
- 10 łyżek oliwy extra vergine
- 1 szklanka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- Oraz:
- 80 g parmeńskiej szynki
- 1 czerwona papryka
- 8-12 chipsów 'Salt Vinegar' (można zastapić innymi o łagodnym smaku)
- 4 bułki z otrębami (lub inne okrągłe)
- masło do posmarowania bułek (ok. 80 g)
- 4 burgery (wg przepisu podstawowego)
- 80 g twardego koziego sera
- Burgery - przepis podstawowy:
- 680 g (najlepiej poprzerastanego żyłkami tłuszczu) rostbefu wołowego
- sól i pieprz
- 4 łyżeczki oleju
Ten burger jest tak piękny, że będziesz sobie z nim robił selfie
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki