Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczona kura nadziewana cytrynami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczona kura nadziewana cytrynami - składniki:
Pieczona kura nadziewana cytrynami - sposób przygotowania: Dobrą, ładną kurę wiejską (nie kurczaka z supermarketu), oskubaną i oczyszczoną, myjemy. Nie trzeba jej nacierać ani ziołami, ani żadnym tłuszczem. Do środka wkładamy kilka sparzonych wcześniej wrzątkiem cytryn ze skórką, pokrojonych w ćwiartki, posypanych rozkruszoną kostką rosołową. Pieczemy kurę w temp. 200°C dwie godziny, co jakiś czas obracając. Kura przepięknie się zarumieni i przejdzie cała aromatem cytryn (można nadzienie później zjeść lub nie, cytryny będą upieczone i z lekką goryczką). Doprawiamy kurę solą i pieprzem. Podajemy z delikatnym purée z ziemniaków.