Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babeczki na palonym maśle

Autor
A A A
  • Babeczki na palonym maśle

    Fot. Shutterstock

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babeczki na palonym maśle - składniki:
  • Babeczki:
  • 120 g masła
  • 1.5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki tłustego mleka
  • Krem bezowy:
  • 5 białek (o temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka + 2 łyżki cukru
  • 450 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka kropli różowego barwnika do żywności
  • Oraz:
  • dowolne dekoracje cukrowe
Babeczki na palonym maśle - sposób przygotowania: Robimy babeczki. Masło rozpuszczamy w rondelku. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż zacznie nabierać złotego koloru (10-15 minut). Studzimy. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli wsypujemy do nich cukier i dalej miksujemy. Ostrożnie wlewamy masło, cały czas mieszając. Dodajemy wanilię. Na przemian dodajemy po trochu mleka i suchych składników, mieszając za każdym razem. Napełniamy 12 foremek na muffinki (z papilotkami) do 3/4 objętości. Pieczemy w 175°C przez 20 minut. Przygotowujemy krem. W metalowej misce mieszamy białka z cukrem. Ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i energicznie ubijamy (cały czas!), aż masa osiągnie 70°C (sprawdzamy termometrem kuchennym). Zdejmujemy i miksujemy, aż powstanie lśniąca bezowa masa. Stale miksując, dodajemy po łyżce masła (krem może zacząć się rozwarstwiać, ale nie należy się tym martwić, trzeba dokładnie wymieszać z całym masłem). Dodajemy wanilię oraz barwnik. Krem wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wystudzone babeczki. Dekorujemy np. cukrowymi różyczkami i perełkami.