Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody z pieczonej ciecierzycy z orzechami włoskimi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody z pieczonej ciecierzycy z orzechami włoskimi - składniki:
Lody z pieczonej ciecierzycy z orzechami włoskimi - sposób przygotowania: Ciecierzycę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 200°C. Następnie miksujemy i łączymy z mielonymi orzechami. W garnku mieszamy mleko, śmietankę, oba rodzaje cukru i przyprawy. Zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, potem przecedzamy przez gęste sito. Odrobinę takiej mieszaniny wlewamy do roztrzepanych żółtek, energicznie mieszamy i łączymy z resztą mieszaniny. Ponownie ustawiamy na małym ogniu i gotujemy, aż masa zacznie się ścinać. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i dodajemy likier. Przekładamy do mniejszej miski, a tę wstawiamy do dużego naczynia z lodem. Kiedy dobrze się schłodzi, mieszamy ją z purée z ciecierzycy oraz orzechów, wstawiamy na 10 godzin do zamrażarki. W czasie mrożenia należy czterokrotnie przemieszać lody (najlepiej co dwie godziny), aby się napowietrzyły.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!