Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cassis - syrop z czarnych porzeczek na winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cassis - syrop z czarnych porzeczek na winie - składniki:
  • Na 4 litry syropu:
  • 1.5 kg czarnych porzeczek
  • 2 l wytrawnego czerwonego wina
  • cukier - objętościowo tyle
  • ile otrzymamy soku
Cassis - syrop z czarnych porzeczek na winie - sposób przygotowania: Porzeczki myjemy, osączamy i obieramy z szypułek, po czym wrzucamy do misy i rozgniatamy. Dodajemy czerwone wino, przykrywamy i zostawiamy na 48 godz. Po tym czasie odcedzamy owoce (możemy je zjeść), a do wina z sokiem dodajemy cukier. Stawiamy na ogniu i mieszamy drewnianą łyżką, dopóki cukier się nie rozpuści. Gotujemy 5 min na małym ogniu. Gdy syrop ostygnie, rozlewamy go do butelek, jeszcze raz filtrując przez gęste sitko. Ten syrop można przechowywać nawet kilka lat. Jest pyszny do lodów, deserów, jako sok do wody lub białego wina.