Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszki w czerwonym winie

Autor
A A A
  • Gruszki w czerwonym winie

    Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gruszki w czerwonym winie - składniki:
Gruszki w czerwonym winie - sposób przygotowania: Do dużego garnka o grubym dnie wlewamy wino, dodajemy cukier, powoli doprowadzamy do wrzenia. Od czasu do czasu mieszamy, dopóki cukier się nie rozpuści i zdejmujemy z ognia. Obieramy gruszki, pozostawiając ogonki. Bezpośrednio po obraniu wkładamy do syropu winnego, żeby zapobiec odbarwieniu. Laseczkę cynamonu przełamujemy na pół i wraz z goździkami i zielem angielskim zawiązujemy w kawałek cienkiego płótna. Do syropu z gruszkami dodajemy torebkę ziół, rozmaryn i śliwki i powoli doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. (Gruszki nie powinny się rozgotować). Usuwamy z syropu torebkę z ziołami i rozmaryn, a gruszki i śliwki przenosimy łyżką cedzakową do dużych, wyparzonych i jeszcze ciepłych słoików. Gruszki układamy tak, by jedna warstwa była ogonkami do góry, a druga odwrotnie, tak by słój wypełnić jak najszczelniej. Syrop gotujemy nadal, dopóki jego objętość nie zmniejszy się o 1/4. Wtedy dodajemy do niego syrop porzeczkowy i filtrując przez gazę, zalewamy tą mieszaniną syropów owoce w słoikach. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 20 min.

Informacje o Gruszki w czerwonym winie

  • Śliwki kreatywnie - siedem nowych przepisów

    Śliwki kreatywnie - siedem nowych przepisów

    200 st. C i piecz około 35-45 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto po wyjęciu będzie sucha. Rada: korzenne wino pozostałe po gotowaniu śliwek można przechowywać w lodówce i wykorzystać ponownie przy następnej okazji, - np. z innymi owocami - do tarty z gruszkami w czerwonym winie

  • Ciasta ze śliwkami - jak marzenie!

    Ciasta ze śliwkami - jak marzenie!

    momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto po wyjęciu będzie sucha. Rada: korzenne wino pozostałe po gotowaniu śliwek można przechowywać w lodówce i wykorzystać ponownie przy następnej okazji, - np. z innymi owocami - do tarty z gruszkami w czerwonym winie. Niewykorzystaną kruszonkę przełóż do pojemnika i

  • Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

    Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

    przechowywać w lodówce i wykorzystać ponownie przy następnej okazji, - np. z innymi owocami - do tarty z gruszkami w czerwonym winie. Niewykorzystaną kruszonkę przełóż do pojemnika i przechowuj w zamrażalniku. Autor: Tomasz Deker Ciasto: 1.5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżka