Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rurki z kremem pistacjowym

Autor
A A A
  • Rurki z kremem pistacjowym

    Fot. Marcin Kiełbiewski

    Poziom trudności: trudne

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rurki z kremem pistacjowym - składniki:
  • Na ok. 32 sztuki:
  • 65 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 55 g płynnego miodu
  • 60 g mąki
  • mała szczypta zmielonego imbiru
  • masło do wysmarowania blach
  • 50 g niesolonych orzechów pistacjowych obranych z łupinek
  • 150 ml kremówki śmietany
Rurki z kremem pistacjowym - sposób przygotowania: Robimy rurki. W małym rondelku rozpuszczamy masło i gotujemy razem z cukrem i miodem przez ok. 2-3 min. Dodajemy do masy przesianą mąkę z imbirem, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie wkładamy je na ok. 30 min do lodówki i wyjmujemy dopiero, gdy stężeje. 2 blachy do pieczenia smarujemy miękkim masłem. Łyżeczką układamy na nich porcje ciasta, które następnie spłaszczamy, formując krążki (zostawiamy między placuszkami odstępy ok. 8 cm). Pieczemy 5-6 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciepłe krążki zdejmujemy z blachy, owijamy je wokół okrągłego trzonka drewnianej łyżki i szybko formujemy rurki. Aby się to udało, ciasto musi być ciepłe. Gdy wystygnie, stwardnieje i zacznie się kruszyć. W takim wypadku należy wsadzić blachę z ciastem ponownie na moment do piekarnika. Robimy krem. Orzechy pistacjowe wkładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 5 min. Wyjmujemy, osuszamy, wkładamy do zimnej wody i zdejmujemy z nich skórkę. Siekamy orzechy na grube kawałki i prażymy 2 min na suchej patelni lub na blasze w piekarniku. 1/3 porcji orzechów mielemy w mikserze. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze zmielonymi pistacjami. Porcję kremu wkładamy do szprycy i napełniamy nim rurki. Końce rurek ozdabiamy kruszonymi orzechami.