Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka owocowa z miętowo-bazyliowym pesto
Sałatka owocowa z miętowo-bazyliowym pesto - składniki:
Sałatka owocowa z miętowo-bazyliowym pesto - sposób przygotowania:
Melona przekrawamy, usuwamy pestki i wydrążamy małe kuleczki za pomocą specjalnej łyżki lub łyżeczki deserowej. Nektarynki kroimy w ósemki, usuwając pestki (nie obieramy). Pomarańczę obieramy i filetujemy, usuwając błony. Umyte i osuszone truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki o grubości 1/2 cm. Wszystkie owoce wrzucamy do miski i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. W moździerzu rozcieramy dokładnie miętę i bazylię wraz z sokiem z limonek i cukrem trzcinowym, aby powstało gęste pesto. Możemy dodać także ocet balsamiczny. Schłodzone owoce podajemy polane sosem. Uwaga: tę sałatkę możemy skomponować również z innych owoców, np. bananów, gruszek, jabłek, winogron, arbuza, kiwi, malin i borówek.
- 1 melon
- 2 nektarynki
- 1 pomarańcza
- garść truskawek
- 1 pęczek mięty
- kilka listków bazylii
- sok z 2 limonek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- ewentualnie 1 łyżka octu balsamicznego
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki