Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Królik z szałwią w białym winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Królik z szałwią w białym winie - składniki:
Królik z szałwią w białym winie - sposób przygotowania: Królika myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na 8 części, odcinając nóżki i polędwiczki. Na dużej patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w plasterki. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy kawałki królika, połowę szałwii i smażymy, aby mięso się zrumieniło. Wlewamy wino i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Kiedy nadmiar płynu odparuje, dodajemy śmietanę, musztardę, pozostałą szałwię. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, aż sos zacznie lekko bulgotać. Podajemy z zapiekanką ziemniaczaną.